Najbolj pogoste alergije na hrano

0
2643

Danes vsi pogledujejo na označbe na predpakirani hrani, kjer naj bodo napisane vse sestavine, ki jih ta vsebuje. Na številne smo postali preobčutljivi in število preobčutljivosti se povečuje. Pri tem gre predvsem za nepravilno reakcijo imunskega sistema na nekatere snovi, ki sprožijo sproščanje kemičnih reagentov iz celic v njihovo okolje kjer potekajo tudi drobne žilice, ki na njih reagirajo s sproščanjem različnih snovi, potovanjem celic in z dilatacijo (večanje razsežnosti telesa, raztezanje) in eksudacijo (prehajanje tekočine s plazemskimi beljakovinami in krvnimi telesci iz kapilar in venul v tkivo ali na kako površino (sluznico, kožo, plevro, peritonej, perikard)). Tako nastane lokalno vnetje, lahko pa je reakcija  izražena tudi po celem telesu. Težave se pojavljajo postopoma a tudi zelo hitro, celo v težki obliki kot šok. Najbolj pogosto pa je reakcija zapoznela in izražena le kot oteklina, srbenje, rdečina, oteklina…

Pa poglejmo katera hrana je pogosto povzročitelj alergij! 

  1. Ena najpogostejših preobčutljivosti je alergija na kravje mleko. Bolj pogosta je pri otrocih kot pri odraslih in to pri tistih, ki so pili kravje mleko že pred svojim šestim mesecem starosti. Težave se pojavijo že par minut po zaužitju mleka, sira, masla, jogurta, pogosto tudi sladoleda itd. Torej je dojenje še eden pomemben dejavnik za zdrav razvoj otroka.
  2. Druga najpogostejša alergija na hrano je preobčutljivost na jajca. Lahko je izražena alergija samo na beljak, lahko pa na celo jajce. Težave so različne od problemov z dihali do prebavnih motenj in sprememb na koži. Paziti je treba na vso hrano, ki vsebujejo jajca.
  3. Oreščki pogosto povzročajo alergijo . Povprečno je kar 1% ljudi alergičnih na različne oreščke (orehi, mandeljni, pistacije, lešniki, pinjole, indijski oreščki…). Alergija se izraža tudi na njihova olja in hrano, ki vsebuje posamezne dele oreščkov, ali pa celo obstaja medsebojna navskrižna preobčutljivost. Pogosto so oreščki vzrok za anafilaktično reakcijo, ki zahteva takojšnje ukrepanje.
  4. Arašidi podobno kot oreščki povzročajo alergije. Čeprav je ta rastlina stročnica so pogoste familiarne oblike alergij. Otroci imajo pogosteje alergijo na arašide, celo do 10%, reakcije nanje so ponavadi kar resne!
  5. Tudi školjke spadajo med alergeno hrano, kakor tudi škampi, jastogi, in pogosto tudi hobotnica. Tropomiozin je beljakovina, ki sproži to neželeno reakcijo, pomaga pa ji še arginin. Tudi kuhanje ali pečenje ne spremeni beljakovinskih kompleksov,  tako , da je zdravilo pravzaprav kar dieta brez teh dobrih, a s holesterolom bogatih dobrot.
  6. Pšenica in podobna žita so zaradi beljakovine gluten pogosta alergena hrana. Izraža se kot kožna reakcija, predvsem  pa kot alergija prebavnega trakta. Vzrok  alergije  na  žita pa je lahko čisto druga beljakovina, ki se nahaja v zrnih številnih žit. Pravo zdravilo je le brezglutenska dieta!
  7. Soja le redko povzroča alergijo pri otrocih (0,3 %), pogosto je povezana z alergijo na mleko in se takrat priporoča pitje riževega mleka z dodatki kalcija, železa in vitamini. Pri prehrani bomo pazili ali vsebuje izdelek kakšno sestavino iz soje.
  8. Podobno kot na školjke je alergija možna tudi na ribje beljakovine. Pojavlja se pogosteje v zrelih letih, pri alergikih celo v približno 40%. Reakcije so lahko zelo intenzivne, kar hude in resne. Vendar ni nujno, da je vezana tudi na alergijo na školjke. Pogosteje so alergije na velike  ribe, ki živijo globje v morju saj te nakopičijo več težkih kovin in drugih kemikalij,  katere so prav tako vzrok za alergično reakcijo in še druge teža-ve (mutacije).

Pa ne samo na to hrano, alergija je pogosta tudi na banane, jagode, sezam, kivi, avokado, peteršilj, česen, gorčico, janež in celo na kamilico ter mnogo druge. Znanih je že preko 170 jedi, ki povzročajo alergijsko reakcijo in preko

Kako vemo, da imamo alergijo na hrano?

Po zaužitju hrane, na katero smo občutjivi, se lahko pokažejo sledeči simptomi:

  • mravljinčenje ali srbenje v ustih,
  • koprivnica, srbenje ali ekcem,
  • otekanje ustnic, obraza, jezika in grla ali drugih delov telesa,
  • sopenje, zamašen nos ali težave z dihanjem,
  • bolečine v trebuhu, driska, slabost ali bruhanje,
  • omotičnost, omotičnost ali omedlevica.

Torej je lahko vsaka hrana vzrok za alergijo zato moramo paziti na to:

  1. Kaj jemo in kako naše telo reagira na hrano in v primeru težav z njo.
  2. Opravimo pregled pri zdravniku, ki bo napravil kožne teste na različne alergene.
  3. Primerno je tudi narediti preiskavo krvi.
  4. Zdravnik vem bo predpisal nam ustrezno dieto
  5. in eventualno tudi zdravila.

Nasvet!

Priporočam, da v primeru  podvrženosti alergijam  zaužijete poleg upoštevanja diete tudi žličko olja črne kumine.  To napravite zjutraj in na tešče!

seme črne kumine
seme črne kumine

 

Prim. J. Tasič