Naravno barvanje velikonočnih pirhov

0
6194

Vsako prvo nedeljo po prvi pomladni luni se praznuje največji krščanski praznik – Velika noč. Ko pomislimo na Veliko noč, najprej pomislimo na velikonočna jajca in zajčke.

Jajce je prastar simbol, ki se pojavlja v skoraj vseh religijah in predstavlja nastanek sveta, stvarjenje in življenje. V krščanski ikonografiji pa jajce simbolizira Kristusovo vstajenje.

Barvanje jajc na nek način simbolizira ponovno rojstvo, značilnosti pomladi, prebujanje, življenje, radost in upanje.

Ker nas je narava obogatila s toliko naravnimi rastlinami in barvami, ji dajmo priložnost in letos velikonočne pirhe pobarvajmo na naraven način, z naravnimi sestavinami, kot je spirulina, rdeča pesa, kurkuma, čebulni olupki, rdeče zelje, matcha čaj, borovnice, kava in še nekatere druge. Poigrajmo se in ustvarimo svojevrstne, unikatne pirhe, ki jih lahko tudi ročno porišemo.

Mi smo že preizkusili naravne jedilne barve Biovegan (veganske, brez glutena, bio) in se poigrali z njimi, saj so v osnovi namenjene za obarvanje živil (okrasitev tort, marcipana, smetane,…) in ne za barvanje jajčk. Ker pa vemo, da naravni pigmenti ustvarijo vedno novo pisano paleto barv, smo z veseljem preizkusili vsebino vrečk in rezultat je bil presenetljivo dober. V škatli je 5 vrečk z različnimi naravnimi živili kot pigmenti: rdeča (rdeča pesa), rumena (kurkuma), oranžna (korenje), zelena (matcha čaj) in lila/pink.

Mi smo naša velikonočna jajčka obarvali takole:

Priprava:

Najboljši rezultat barvanja jajčk je vedno, če imamo čimbolj svetla ali bela jajca.

  1. Jajca predhodno skuhajte, tako, da jih date v hladno vodo in zavrete, ter odstavite iz ognja, da ne popokajo.
  2. Ko so skuhana jih dajte v toplo vodo (200-300ml) v katero vmešate vsebino vrečke Biovegan barve in žlico kisa.
  3. Voda z barvo in jajčki naj zavre in jo odstavite iz ognja.
  4. Ko se voda ohladi, so jajčka obarvana. Barva pa je na koncu pravo PRESENEČENJE!

Postopek priprave je podoben, če boste uporabili živila, ki jih imate že doma, npr.kurkumo ali spirulino, korenčkov sok. Lahko pa naredite tako, da surova jajca zavrete v obarvani vodi in pustite stati 30 minut.

Rdeča / roza: Rdeča pesa: 1 ali 2 nasekljani pedi dajte v  200ml vode z 1 žlico kisa in 1 žlico soli. Zavrite in pokrito in kuhajte 30 minut.

Sok pese (svetlo roza): zmešajte 1 skodelico soka pese z 1 žlico kisa.

Oranžna: Rumene čebulne lupine: vzemite lupine 6 rumenih čebul in jih 15 minut kuhajte v dveh skodelicah vode. Dodajte 3 žličke belega kisa.

Korenje: dajte 1 žlico kisa na 1 skodelico korenčkovega soka.

Paprika (rahlo rdeče-oranžna): dodajte 2 žlici paprike v 1 skodelico vrele vode in 2 žlici kisa.

Rumena: Kurkuma: dodajte 2 žlici mlete kurkuma v 1 skodelico vrele vode in dobro premešajte, dokler se ne raztopi. Dodajte 2 žlici kisa.

Zelena: Spirulina: dodajte 2 žlici spiruline v prahu v 1 skodelico vrele vode in dobro premešajte, dokler se ne raztopi. Dodajte 2 žlici kisa.

Špinača (sok): Dodajte 1 žlico kisa v 1 skodelico soka.

Modra: Rdeče zelje: 1/2 glave rdečega zelja zavrite z 2 skodelicama vode, nato pokrijte in dušite 30 minut. Dodajte 2 žlici kisa.

Zamrznjene borovnice (modrikasto siva): zmešajte 1 skodelico zamrznjenih borovnic z 1 skodelico vode. Pustite nekaj časa, dokler ne dosežete sobne temperature.

Vijolična: Grozdni sok (sivka): dodajte 1 žlico kisa v 1 skodelico vijoličnega grozdnega soka.

Rjava: Kava: dodajte 1 žlico kisa v 1 skodelico močne kave.

Močnejše barve, kot so pesa in kurkuma zelo hitro obarvajo lupino, ostale barve pa lahko po želji pustite daljši čas. Vaše barve jajc ne bodo tako živahne kot pobarvane z umetnimi barvami, vendar boste vedele, da je vsaka unikatna in popolnoma naravna.

Pa veliko veselja ob barvanju in naredite si to kot družinski dogodek!