Kaj piti v teh vročih mesecih?

0
1229

Marsikatera poletna nevšečnost, kot so brezvoljnost, glavoboli, utrujenost, je lahko posledica premalo pitja tekočin poleti. Ko se nam oglasi žeja, smo že dehidrirani. Tista najbolj prava tekočina je seveda voda. Naše telo vsebuje približno 60 % vode, žeja se začne ko izgubimo 1-2 % vode v telesu (=izguba telesne teže), ko izgubimo od 7-10 % telesne teže pa se pojavijo znaki kot so omotičnost, mišični krči.

Koliko tekočine moramo popiti na dan?

Odvisno je od naše fizične dejavnosti, od tega, kako se prehranjujemo ter okolja, v katerem se nahajamo. Za ženske se priporoča nekje 2 litra tekočine na dan, za moške nekoliko več – 3 litre. V primeru večjih fizičnih naporov in višjih temperatur pa ustrezno več.

S potenjem ne izgubljamo samo vode, temveč tudi rudnine, zato je treba nadomeščati tudi slednje.

Po letih so priporočila pri pitju tekočin naslednja:

STAROST Priporočena količina tekočine (l/dan)
1-3 leta 1
4-8 let 1,4
9-13 let 1,9 moški

1,7 ženske

14-18 let 2,6 moški

1,8 ženske

nad 18 let 3 moški

2,2 ženske


Kako hitro preverimo, ali pijemo dovolj?

Najboljši pokazatelj, ali zaužijemo dovolj tekočine, je barva urina. V kolikor je urin svetlo-rumene barve pomeni, da pijemo dovolj, v kolikor pa je temno-rumene barve pa, da zaužijemo premalo tekočine.

Sadje – zelenjava

Poleti je priporočeno (tudi pozimi) uživati veliko sadja in zelenjave, saj npr. agrumi, paradižnik in jabolka vsebujejo tudi od 80 % do 90 % vode. Testenine imajo npr. le 12 % vode!

Kaj pa gazirane in ostale pijače?

Veliko pijač ima dodane umetne arome in barvila. Te pijače imajo veliko energijsko vrednost, vendar zelo malo hranil. Ob tem naše telo dobi nepotrebno energijo, vitaminov in mineralov pa praktično ni. Te pijače prispevajo k sladkornim boleznim in preveliki telesni teži.

Gazirane mineralne pijače (nesladkane in z aromami) so dobra alternativa sokovom, saj vsebujejo potreben vitamine in minerale. Posebej se priporočajo pri večjih fizičnih obremenitvah.

Kokosova voda je edina znana tekočina, ki jo dobivamo neposredno iz narave. Ima naravno razmerje elektrolitov (kalij, natrij, magnezij, …), ki je enako razmerju elektrolitov v naših telesnih tekočinah. Nekateri ji rečejo tudi voda življenja ali infuzija. Uživamo jo do 0,5 litra na dan, ostalo pa naj bo voda.

 

Zeleni ali beli čaj (ledeni čaj)

Pravi čaji vsebujejo obilico antioksidantov in naše telo odlično hidrirajo. Poleti lahko dodamo led, malo medu in limone ter uživamo kot ledeni čaj. Zeleni čaj deluje poživljajoče, medtem ko lahko beli čaj pijemo tudi zvečer.