Sedaj je pravi čas za vitamin D

0
1324

Raziskava (NHANES) je pokazala, da imajo ljudje v krvi premalo vitamina D. To pomanjkanje  jih ogroža  in omogoča  pojav  različnih težav povezanih z obnovo kostne mase, delovanja srca a tudi možganov!

Vitamin D deluje predvsem v črevesju in omogoča resorbcijo kalcija  preko sluznice v kri. Ta pot omogoča vključevanje kalcija v kostno maso in obnovo trabekul, ki so nosilke obremenitve v kosti. Pomanjakne povzroča v mladosti slabo rast (rahitis) , v starejših letih pa različne zlome kosti. Pomanjkanje se pojavi ob pomanjkanju sonca, kar je v teh jesenskih in zimskih mesecih normalno. Dodajanje vitamina D preprečuje te slabe učinke, najbolj je pa to opazno pri starejši populaciji.

Vitamina D je pomemben za obnovo kosti a tudi za pravilno delovanje srčno žilnega sistema. Z širjenjem žil, izločanjem dušikovega oksida NO  omogoča  dilatacijo in obnovo notranjega sloja žil. Znižuje krvni tlak  in preprečuje zadebelitev srčne mišice. Učinkuje ugodno na strjevanje krvi, zmanjšuje motnje srčnega ritma  in izboljša prekrvavitev možganov. Vse to omogoča normalno delovanje možganskih celic in preprečuje prezgodnje staranje in propad možganskih celic ter pozabljivost.

Nizek nivo vitamina D je povečan tudi s povečano pojavnostjo raka debelega črevesa in z okvaro imunskega sistema. Je pa res, da prevelike količine zaužitega vitamina D lahko ob premajhnem pitju vode povzročajo povečan pojav ledvičnih kamnov.

Zato je prav, da se o uživanju vitamina D posvetujemo s strokovnjaki, tudi v naši posvetovalnici ob četrtkih, med 10 in 12 uro z zdravnikom specialistom (Glavni trg 10, Celje), ali vsak dan z našimi sodelavkami zdravstveno farmacevtske stroke, kot tudi s svojim zdravnikom.

Pravi odmerki kalcija in vitamina D za odrasle so še vedno predmet strokovne diskusije, saj je vse odvisno tudi od ostale prehrane, gibanja in ev. drugih bolezni in zdravil, ki jih človek uživa. Vsekakor pa bodo tudi majhni odmerki vitamina D skupaj s kalcijem samo koristni!!

Vir: Medicina danes

Prim. J. Tasič