Poleti so noge najbolj obremenjene

0
1038

Poletje je že skoraj pred vrati!

Otekline, bolečine v nogah, krči, težke noge, … vse to so nadloge, nad katerimi se, še posebno poleti, pritožujejo ljudje, ki sicer nimajo težav z nogami. Vročina pač naredi svoje: vene se razširijo, odtok krvi je slabši, kri in tekočina pa zastajata v spodnjih okončinah.

Po naših žilah se pretaka okrog 5 litrov krvi. Ko kri teče mimo pljuč, se obogati z vdihanim kisikom, od tam pa jo srce prečrpa v arterije. S kisikom bogata kri pride po arterijskem obtoku do tkiv, kamor odda kisik. Kri brez kisika se po venah vrača proti srcu. Vene imajo pri črpanju krvi težavno nalogo. Iz vseh ven, ki ležijo pod ravnjo srca, mora kri teči navzgor in premagovati težnost.

Poleti so naše noge zaradi razširjenih ven, ki jih povzroči vročina, še posebno obremenjene, zato jim še večkrat kot sicer privoščimo razvajanje, še posebej blagodejne pa bodo kopeli in masaže. Ne pozabite na gibanje – najbolj sproščujoča je hoja v vodi.

Kaj lahko storimo sami?

  • Izogibajte se dolgotrajnemu sončenju, solariju, depilaciji z vročim voskom, vročim kopelim in savni. 

Vročina še dodatno razširi vene v nogah, upočasni pretok krvi in tako poslabša stanje. Takrat se težave, kot so občutek težkih, utrujenih in napetih nog, še povečajo.

  • Nosite ohlapna oblačila in udobno obutev.

Pretesna oblačila lahko stiskajo vene in zavirajo pretok krvi. Izberite mehka oblačila in ne nosite preozkih hlač, pasov ter kratkih nogavic s pretesno elastiko. Patent na zgornjem robu takšnih nogavic je pogosto pretesen in lahko celo ustavlja krvni obtok. Nošenje čevljev z visoko peto zelo poslabša težave z venami. Takšni čevlji zmanjšajo površino, s katero se stopalo dotika tal, s tem pa se zmanjša delovanje mišične črpalke. Posledica je zastajanje krvi. Priporočamo vam čevlje z največ 3-4 cm visoko peto.

 

 

SHARE
Naslednji prispevekJabolčna pirina pita