Ali lahko vdihavanje posameznih dišav vpliva na naše zdravstveno stanje, ali pa je to samo fikcija?

0
1204

Aromaterapija je ena od alternativnih metod, ki je ponovno doživela razcvet v zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja. Odkrit je vpliv vonjav na človeka in povezava olfaktornega in limbičnega  sistema ter tako vpliv, ki ga imajo aromatične snovi oziroma dišave na posamezne organe zlasti pa na možganske centre. To so izkoristili pridelovalci  dišavnic, aromatičnih olj in različnih drugih dišav. Omogočili so pridelavo, predelavo in destilacijo zelišč in rastlin v večjih količinah. Z odkritjem aktivnih molekul pomembnih za senzorično zaznavo vonja so pričeli tudi s sintetično izdelavo dišav, ki jih težko ločimo od naravnih. To danes opravijo le strokovnjaki z razvitim čutom zaznavanja vonjav, ki jim omogoča diferenciacijo naravnih od sintetičnih tar tako nabavo  različnih vonjav, ki vzpodbujajo posamezne centre.

Na temo vpliva vonja na človeka je opravljenih več raziskav, ki so potrdile ugoden vpliv vdihavanja dišavnih olj na človeka. Potrjeno je, da posamezne dišave spodbujajo ugodna a tudi drugačna psihološka stanja, da vlivajo na posamezne bolezenske znake a tudi na vnetja, krvni tlak, ritem srca, hormonalni ciklus itd.   

Takšno obliko »zdravljenja« so uporabljali že tisočletja v različnih kulturah na različne načine. Uporabljali so jo v kopelih,  pri premagovanju strahu, stresa, pri lajšanju bolečin z vnašanjem v kožo v obliki različnih masažnih tehnik, v prostorih za sprostitev z vdihavanjem a tudi ob različnih daritvenih obredih in ne nazadnje tudi ob smrti. Za mnoge so to bile dišave bogov, vonji zdravja, olja življenja. Tudi Sveti trije kralji  prinesejo Jezusu v dar dišave. Dišave naj bi omogočale kontakt tudi z duhovi iz onostranstva, zato so jih pogosto povezovali z nadnaravnimi silami, uporabljali so jih in jih še  v različnih skupinskih seansah itd.

Danes je z znanstvenimi raziskavami dokazano, da imajo eterična olja tudi v obliki, ko jih le vdihavamo določene antibakterijske in protivirusne učinke. Dokazano je, da zmanjšujejo stres in omogočajo sprostitev in izboljšajo koncentracijo.

Ali ima takšna oblika tudi dolgotrajni učinek na zdravje je pogosto vprašanje, ki se nam postavlja ob vseh alternativnih metodah. Ugodni učinki so po navadi kratkotrajni, povezani so s prijetnimi občutki, ki so vezani  tudi na situacijsko stanje ob vstopu v prostor, ki je topel in odišavljen. Izkušnje dokazujejo, da imajo takšne alternativne metode »zdravljenja«  zares pozitivne učinke in da se ob vdihavanju dišav ljudje hitreje in lažje sprostijo, predajo ugodnim učinkom masaž, kar ob izhlapevanju masažnih olj omogoča sproščanje napetosti v mišicah, sprošča hormone sreče v možganih, pri nekaterih vonjavah kot je Ilang – Ilang pa vzpodbuja in povečuje libido.

Bioaktivne substance v dišavnih oljih naj bi praviloma bile za človeka varne in ne imele stranskih učinkov. Opravljene so raziskave z različnimi dišavami vendar se je pri številnih ugotovilo, da se pri večjih koncentracijah in direktnem nanašanju na kožo povzročajo vnetja,  vzdražijo kožo a tudi sluznice, lahko sprožijo alergične reakcije, so lahko foto toksične. V naših krajih se za pomirjanje in lajšanje nespečnosti pogosto uporablja olje lavande. Dokazano pa je, da  lahko  olje lavande povzroči celo rast prsi,  pri moških ginekomastijo. Posamezna olja imajo podoben učinek kot hormon estrogen in spadajo v skupino fitoestrogenov.

Druga  kot je na primer olje evkalipta, ki ima sicer ugoden učinek na dihala, lahko ob zaužitju povzroči tudi  zastrupitev,  okvaro jeter, krče itd. Podobne učinke opisujejo pri zaužitju tudi 5 ml olja cedre ali tuje. Nekatera olja vplivajo na strjevanje krvi, zato se bolnikom s kroničnimi boleznimi  ne priporoča uporaba aromaterapije brez posveta z zdravnikom (relativno varna so olje rdeče pomaranče in limone) .

Vkljub tem neprijetnim spoznanjem še ni prišlo standardizacije eteričnih olj. Zadnja leta se nekaj poizkuša  z  esencialnimi olji. Njihova kvaliteta je zelo odvisna od lokalnih pogojev pridelave, vremena, sestave zemlje, pogojev nabiranja in sušenja, ekstrakcije. Ker se teh olj ne da standardizirati in s tem tudi ne patentno zaščititi  je interes za testiranje po metodah dvojnega slepega preizkusa za farmacevtske firme zanemarljiv in je prepuščen prehranskim dopolnilom.

Kako standardno opredeliti vonjavo, ki ugodno vpliva na mene, drugemu pa je neprijetna? Kako oceniti vpliv dišavnega olja pri masaži? Kolikšen delež ugodnega učinka masaže je posledica  gnetenja mišic, dotika kože, spodbujanja energetskih točk, vloge prekrvavitve, kolikšen pa sproščujoč vpliv na čustva, ki ga ima vdihavanje prijetnega vonja? Gre za zelo subjektivne odnose čeprav vemo, da v glavnem olje lavande sprošča,  timijanovo olje aktivira in širi žile in dihalne poti, olje rdeče pomaranče in limonske trave pa spodbuja pozitivne odnose in zaupanja ter služi kot psihični stimulans.

Nekatera olja kot je metino, rožmarinovo, klinčkovo, timijanovo in melisino imajo tudi direktne antibakterijske in protivirusne učinke. Raziskave so dokazale, da vsebujejo takšna olja različne akohole, terpenoide, benzene, mentol, geraniol, piperitol, estre, fenole in druge substance, ki imajo določeno antibakterijsko in protivirusno delovanje.  Nekatera učinkujejo tudi na glivice. Na aromatične molekule so občutljivi zlasti virusi. Da se za določeno zaščito uporabi pravo mešanico dišav oziroma olj  je potrebno opraviti ali pa poznati :

Aromatogram:  To je opredeliti zaščitno vlogo oziroma varovalni učinek posameznih dišav in olj na različne agense, na sluznice, na kožo in različne organe, njihov protivirusni učinek, vpliv na bakterije, ali učinkuje imuno stimulativno, poznati nevro toksični učinek, vpliv na psihično stanje in na mišice itd. Aromaterapija je metoda, ki nam lahko olajša marsikatero težavo in polepša številne trenutke in dneve. Toda tudi pri uporabi dišav  ne bodimo naivni in se ob bolezni raje  posvetujmo z nekom, ki pozna to ožje področje, ki je zanimivo in nam ob vdihavanju dišečih vonjav v obliki par iz dišavne lučke oziroma dišavnika, v  kopeli ali pri masaži nudi dodatne užitke in nove poti do krepitve zdravja.

Prim. J. Tasič