Eterična olja za uporabo v kuhinji ali razvajanje

0
1240

Esencialna olja ali olja iz esenc so v vodi netopna olja, ki so koncentrirana in pridobljena iz zelišč. Pridobivajo se z različnimi tehnološkimi pristopi iz skorje, cvetov, listov, semen, korenin, smol, lesne mase, jagod, … Pridobivajo se z mehaničnim stiskanjem (limone), z vodno destilacijo (lavanda, patchuli, …), s frakcionirano destilacijo (ylang ylang). Moderne metode vključujejo ekstrakcijo z alkoholom in hlajenjem na -18°C. Ekstrakcija pri nizkih temperaturah se izvaja danes tudi s Fluorasolom, ki je nadomestil okolju škodljivi freon. Pri takšni ekstrakciji pridobimo 100 % čista olja brez primesi, kar omogoča uporabo teh olj v zdravilne namene.

Tako čista so tudi eterična olja SO’BiO étic, ki jih lahko uživamo.
Nekaj najbolj popularnih eteričnih olj:

Evkaliptovo olje: vpliva na dihala, bronhitis, čisti organizem
Olje lavande: sprošča, izboljša počutje in celjenje ran
Olje limone: izboljša limfno drenažo, idealno za čiščenje organizma in kot dodatek za čiščenje doma
Metino olje: dviguje energijo, lajša glavobole, prebavo in bolečine
Rožmarinovo olje: odlično za krepitev las, spodbuja spomin in lajša učenje
Olje čajevca: uničuje bakterije, viruse, glivice, spodbuja imunski sistem
Olje YlangYlang: učinkuje na hormone, kot naravni afrodiziak poveča libido in obnavlja energijo.

Vsa eterična olja lahko tudi med seboj kombiniramo in jih dodamo v nosilna olja za masažo, kopeli ali negovalne tekočine.

Eterično olje Ylang Ylang / Roža rož

…je drevo oziroma grm, ki raste v Indiji, na Cokovih otokih, Tangi, Samoi, Hawajih, kjer iz cvetov pridelajo parfum, ki služi v aromaterapiji na različne načine. Pridobiva se z destilacijo, uporablja pa se za inhalacije, masaže in tudi za peroralno uživanje z medom ali vodo.

Umirja delovanje srca, izboljša počutje, odstrani nespečnost, utrujenost, poveča vitalnost, upočasni staranje, popravi impotenco, znižuje krvni sladkor, učinkuje tudi na bakterije in viruse, ugodno učinkuje pri autoimunih boleznih ter vitalizira mišljenje. V erotičnih masažah se uporablja skupaj z oljem pačulija (patchouli) ali sandalovine.

Za dvig samozavesti in energije pa dodamo poleg Ylanga Ylanga še 2 kapljici olja bergamotke.

Masaža izboljša izgled  in strukturo kože, delovanje lojnic, učinkuje kot antidepresiv in kot afrodiziak, spodbuja emocije, povečuje prekrvavitev spolnih žlez in srca, dodaja pa se tudi v parfume. Najbolj je poznan v CHANELu 5.

Eterično olje Bergamotke / citrus arantium

Bergamotka je rastlina, ki spada med limete in je pravzaprav sladka limona. V Kalabriji cveti pozimi, uspeva pa tudi v Antaliji in na Slonokoščeni obali. Specifičen vonj cvetov jo je pripeljal med rastline, uporabne v izdelavi parfumov. Olje je glavna sestavina znane EAU de Cologne, ki jo je izdelal Johan Mana Farina. V polovici parfumov, ki rasveseljujejo ženske, je prisotno olje bergamotke, prav tako pa najdemo olje v osvežilnih kremah za nego kože. Znamka Dior je postala zaščitni partner regije Kalabrije in njenih svetovno znanih nasadov citronke Bergamije.

Bergamotka se uporablja tudi kot dišava za odišavljenje čajev kot je Earl grey, tobaka, marmelad, itd. Ima močno protibakterijsko delovanje, učinkuje kot blažilec bolečin, sprošča krče, je antisepik in učinkuje na različne mentalne aktivosti in psihološka stanja.

Posebna lastnost tega kompleksnega olja je, da človeka osveži, lajša napetost in stres, je v pomoč pri nespečnosti in izboljša spanec, ki ga poglablja ter izboljša počitek. Vrača energijo in zmanjšuje količino kortizola v krvi, ki se poveča ob stresu. Raziskave so pokazale, da znižuje tudi krvni tlak in frekvenco srca. Po terapiji ali masaži z oljem ali dodakom v olje lavande postane človek miren in sproščen.

Po literaturi iz Avstralije pripravil

Prim. J. Tasič