Kako preprečiti prehlad?

0
1083

Hitre temperaturne spremembe, polni urniki, stalno hitenje in stres po bolj sproščenih poletnih mesecih pogosto botrujejo razmahu prvih jesenskih prehladov.

Kaj lahko naredimo?

Poleg rednega umivanja rok, izogibanja zaprtim prostorom polnim ljudi in zdrave prehrane, se lahko zanesete tudi na pomoč iz zakladnice zdravilnih rastlin.

Zelo poznana rastlina je ameriški slamnik. Poznamo več vrst ameriškega slamnika, moderno farmacijo pa zanima ozkolistni ameriški slamnik, predvsem zaradi imunostimulativnega delovanja.

Uporaba ameriškega slamnika se priporoča:

• za podporo imunskemu sistemu,
• kot preventivo in kot kurativo pri infekcijah zgodnjih dihal,
• pri gripi in prehladu ter
• pri okužbah z virusom herpes simpleks tipa 2.

Kdaj jemati izvleček ozkolistnega ameriškega slamnika:

Preventiva: za podporo imunskemu sistemu, da bo pripravljen na boj proti vdorom neželenih virusov in bakterij, priporočamo redno jemanje 8 tednov. Sledita 2 tedna premora.

Kurativa: ob prvih znakih prehladnega obolenja ali pri infekciji zgornjih dihal. Priporočamo redno jemanje vsaj 1 teden in največ do 8 tednov.

Poleg ameriškega slamnika pa ne smemo pozabiti na ingver

Ingver je ena najstarejših kulturnih rastlin. Spada med aromatične, začimbne in zdravilne rastline. Korenika se uporablja v prehrani na različne načine, že tisočletja pa se uporablja za reševanje številnih zdravstvenih težav. Vsebuje preko 80 pomembnih snovi, ki lajšajo težave in izboljšajo zdravje. Ingver zmanjšuje napetost in krče v trebuhu, ima protivnetni učinek in direktno učinkuje na povzročitelje vnetij. Ima tudi močan antioksidativni učinek in s tem stabilizira celice.

Ingver dokazano lajša težave, ki se pojavijo pri potovanju po morju (morska bolezen) ali drugimi prevoznimi sredstvi. Zmanjšajo se simptomi in problemi kot so vrtoglvica, slabost, bruhanje, znojenje – tudi po operacijah. Ugodno in brez stranskih učinkov prepečuje slabosti in bruhanje med nosečnostjo kot tudi med kemoterapijo.

V hladnih dnevih nas ingver ogreje in ne samo to, pomaga nam tudi ob prehladih in gripi ter drugih infekcijah, ki so v tem času pogoste. Pospešuje znojenje, tvorbo dermicidina v sluznicah in znojnih žlezah, ki učinkuje preventivno na mikroorganizme v koži in sluznicah. Uporablja se na različne načine: kot sok, meša se ga z medom, kot ingverjevo vino ali pivo, v prahu, sveže narezan, dodan v peciva, bombone, pastile, mazila, obkladke, lingvalete, lahko se zmrzne, pogosto pa je dodatek v čajih.